Fisketeknik

För att få ut maximalt av sitt fiske i Ogströmmen så är det viktigt att man anpassar sin utrustning efter förutsättningarna i vattnet. I Ogströmmen ligger medellängden på runt trettio centimeter och de största harrarna är strax över fyrtio. Öringen är däremot större och det tas varje år en och annan fin fisk som är runt femtio centimeter.

En perfekt storlek på flugspö för Ogströmmen är ett 7' - 9' fots spö i klass #3 eller #4. För de som gillar att optimera sin utrustning efter förhållandena rekommenderar jag ett mjukare grafitspön eller ett glasfiberspö eller splitcane för torrflugfisket

Det fungerar bra med ett mjukt #5 spö men då fisken inte är så stor så har man ett större utbyte av fisket om man väljer att gå ner i klass på spöt. Undantaget är om man vill fiska forsgädda. Då fungerar spön mellan #5 - #8 utmärkt. Standardgäddorna i strömmen och selen ligger mellan 1 - 4 kilo.

Jag rekommenderar även att man har vadarskor med bra filtsulor eller en mjukare gummisula med bra grepp då de runda stenarna och den ibland blankslipade berghällbottnen kan vara mycket hal. Det är bra om man har en peang för att enkelt ta ut flugorna ur munnen på fisken utan att behöva skada den. Nyp gärna in hullingen på flugkrokarna eller använd hullinglösa krokar  då det förenklar återutsättning av fisken.

Jag använder normalt inte håv då jag anser att håvens nät skadar fiskens slemhinnor mer än om man hanterar fisken utan håv. Är man ovan eller osäker på att landa fisk utan håv så rekommenderar jag att ni använder en så kallad Catch & Release håv med knutfritt nät, den typen av håvar ger inga nämnvärda skador på fisken. Kom även ihåg att alltid doppa handen i vattnet innan ni tar i fisk då det ytterligare bidrar till att fisken återutsätts till sitt rätta element med ett minimum av skador.

Har ni dåliga knän och höfter eller är ovana att vada i fors så är en vadarstav ett mycket bra hjälpmedel i strömmen.

Utrustning

Flugval

Fisken i Ogströmmen är normalt inte speciellt kräsen vad gäller flugor men jag har genom åren fått ett antal givna favoriter.

Torrflugor i storlek 12 - 16:

Europa 12
Kungshammaren
Superpuppa Brown/yellow mfl.
Klinkhammer Olive mfl.
Royal Coachman
Rackelhanens Svärfar
Elk hair Caddis
GH Sedge
Red Tag
Gul forsslända
Black Ant
Deep Purple
Black Gnat

Streamers i stl 8 - 6:

Muddler Minnow
Marabou Muddler

För en del kan det vara mycket svårt att se flugan i Ogströmmens mörka och skummande vatten. Mitt tips är att ni som vet med er att ni har det problemet använder ljusa polaroidglasögon (koppar eller gul lins) och stora flugor i bra färger som ni ser lätt. Exempel på flugor som syns bra är Klinkhammer och Europa 12.

Om ni saknar flugor eller får slut under er resa till Ogströmmen så finns alltid våra favoriter att köpa hemma hos Rune, tfn 070-398 33 32, som bor i Öje, Dammarvägen 12, vid fotbollsplanen.


Tekniktips

Här får ni några av mina bästa tips för att ni ska lyckas med ert flugfiske i Ogströmmen. Jag har valt att dela in teknikarean i fyra grupper då tekniken skiljer sig mellan de olika arterna och spöteknikerna. Jag har valt att koncentrerar mig på de fisketyper jag själv tycker är roligast att fiska i Ogströmmen vilket innebär att exempelvis nymffisketeknik tyvärr inte fått något utrymme även om det är en minst lika effektiv teknik som exempelvis torrfluga. Jag hoppas ni får nytta av tipsen som katalogiserade i menyn och önskar er lycka till med ert fiske i strömmen.
 

Harr och öring
Ogströmmen är bitvis tekniskt avancerad med snabb ström, mycket sten och många strömhastigheter som påverkar din fluga på ett negativt sett. Skall man lyckas med sitt fiske i Ogströmmen är det viktigt att man lär sig att läsa vattnet. Det är även viktigt att man vet att Ogströmmen skiljer sig i vissa avseenden från många andra liknande vatten. Det finns exempelvis gott om gädda, abborre, id och brax i systemet. Nackdelen med det är att öringen och harren inte vågar stå i de stora lugnselen på samma sätt som i exempelvis i Västerdalälven eller i forsar längre norröver.

Skall man lyckas med sitt harr och öringfiske i Ogströmmen måste man lära sig fiska i forsen och undvika de lugnare strömselen, som enbart håller gädda, id, abborre och brax tack vare strömmens höga medeltemperatur sommartid. Att fiska i den snabba strömmen kan vara svårt till en början då man både behöver lära sig ståndplatserna och hålla koll på flugan i den snabba strömmen. 

Lär dig se flugan
Välj en torrfluga du lätt ser i strömmen, exempelvis en Europa 12 eller Klinkhammer. Fiska nära dig till en början, att du ser flugan är avgörande vid torrflugfiske i Ogströmmen. Anledningen till att man måste se flugan är att harren är extremt duktig på att spotta ut flugan och om man inte har koll på sin fluga så kommer man inte att märka att fisken är uppe och smakar på flugan.

Har ni fortfarande svårt att se fluga rekommenderar jag att ni införskaffar ett par polariserandeglasögon med ljust glas. Det är viktigt att det är ett ljusare glas då Ogströmmen är humusfärgad med en relativt mörk botten och om man använder mörka eller allt för rökfärgade polaroidglasögon så hjälper glasögonen föga eller snarare försämrar dina utsikter att se flugan. Mina favoriter är polaroidglasögon med gul/grönt, blå/gult eller kopparfärgat glas, det är färger som fungerar utmärkt i Ogströmmen.

Läsa vatten
Ska man vara framgångsrik i strömmen räcker det inte med att man ser flugan, man måste presentera sin fluga på en plats där det finns också. Fisken är lite som oss människor, den vill göra så lite som möjligt för så mycket mat som möjligt. Innebärande att de generellt ställer sig på en plats där de inte behöver simma så mycket mot strömmen utan kan stå skyddad i exempelvis något bakvatten och äta från den snabbare strömmen som hela tiden passerar fisken med ny läcker föda. I Ogströmmen är alla platser med stillastående vatten meningslösa att fiska i om du vill ha harr eller öring. Man måste istället leta efter exempelvis blankvatten och bakvatten eller så fiskar man mitt i strömmen och då gärna i anslutning och andra bottenstrukturer som kan dölja en lugnare ståndplats för fisken.



Vad är ett blankvatten?

Ett blankvatten är ett blankt, lugnt parti i forsen med vitvatten (fors) runtomkring. Det är dock ej stillastående som ett lugn utan vattnet strömmar igenom det hela tiden. Ett blankvatten gömmer oftast en djuphåla där fisken kan stå relativt ostört från strömmens snabba mittenskikt. Ett blankvatten fiskar oftast bäst i utkanterna mot den snabbare forsen. Fisken äter ju som regel från den snabbare strömmen och vilar mellan målen i sin djuphåla i blankvattnet.

Vad är ett bakvatten? 
Precis som det låter är det vattenströmningen som bildas exempelvis bakom en stor sten eller efter ett vattenfall. Man får ett virvlande parti som följs av ett lugnare strömparti innan vattnet tar fart igen. Fisken kan här stå och vila i det relativt stillastående vattnet efter stenen samtidigt som den kan äta från den snabba strömmen som passerar på sidorna.

 

Tyvärr är det ju inte så enkelt att det räcker med att hitta dessa två typer av fiskeplatser för att få fisken. Man måste även kunna fiska av platserna på ett för fisken attraktivt vis. En viktig bit är att man alltid presenterar sin fluga minst en meter ovanför den plats man har tänkt att fiska av. Annars hinner fisken inte med att ta flugan innan den passerat. Väljer man att fiska flugan med naturlig fridrift är det mycket viktigt att flugan flyter med strömmen så naturligt som möjligt och inte ligger och stripar i vattenytan. Undantaget är om du fiskar med stripande fluga där man istället väljer att surfa flugan i ytan och på så vis locka till hugg.

Det kan vara mycket svårt att få flugan att flyta naturligt när man fiskar i en ström som har mycket sten vilka genererar många olika strömhastigheter vilket gör att flugan sjunker ganska omgående om man rullar ut tafsen rakt på ett snyggt sätt som man brukar göra i exempelvis en sjö. För att ge flugan mer flyttid rekommenderar jag att man förlänger sin tafsspets med minst en meter jämntjock nylon- eller fluotcarbonlina. 

Jag rekommenderar att man undviker flätade tafsar då de har en förmåga att suga åt sig vatten och snabbare blir påverkade av strömmen. 



Presentation

Det finns många bra sätt att presentera en fluga på, jag tänkte koncentrera mig på några special kast jag ibland använder.
ett kast jag ofta använder är ett kast som ger en kollapsande presentation. Jag kallar det för forehandkast då själva spöföringen med handenleden påminner om samma teknik du använder vid en forehand vid exempelvis badmintonspel. I praktiken får man fluglinan att rulla ut underifrån och upp istället för uppifrån och ner vilket är det som är det vanligaste när vi talar om att presentera en fluga.

När jag gör kastet fiskar jag med spöet vid sidan av mig och lägger ut ett kast som skjuter linan strax ovanför vattenytan och skickar flugan snett uppåt vilket ger den kollapsande presentationen. Detta leder till att hela tafsen rasar ner intill flugan och jag får mer flyttid i strömmen. Man kan tro att den typen av presentation skall försämra möjligheten till ett blixtsnabbt mothugg men det gör den inte när man kan tekniken.

Ett annat knep som ger mer flyttid är att vinkla linan vid presentationsögonblicket. Om jag fiskar med spöet normalt (spötoppen ovanför huvudet) och kastar i 90 graders vinkel mot strömföringen så viker jag spöet uppströms precis när linan sträckt ut och innan den nuddar vattnet vilket gör att linan presenteras snett nedströms och jag vinner extraflyttid +att jag kan lyfta/menda fluglinan uppströmms efter några sekunder och tjäna ännu mer flyttid.

Ett tredje tips och ytterligare specialkast vid extremt komplicerade ståndplatser, exempelvis ett blankvatten med väldigt stark ström runt omkring, är att man presenterar flugan med ett vanligt kast och direkt efter att fluglinetoppen nuddat vattenytan så viker man spöet åt vänster (om man kastar med högerhanden) och drar snabbt tillbaka lite lina genom att föra spöet över vänster axel och rollar ut en klump med fluglina som landar tillsammans med flugan i bakvattnet. Detta kast är ganska svårt innan man lärt sig tekniken men det funkar perfekt vid den typen av fiskesituationer och ger dig möjligheten att presentera din torrfluga betydligt längre stunder med naturlig gång där ingen av dina vänner trodde det var möjligt.

När du lärt dig se din fluga, presentera din fluga och kanske till och med har lyckats få din första harr eller öring så kom ihåg stället fisken högg vid och leta upp ett nytt ställe som ser liknande ut och fiska där. Utöka dina fiskeplaster allt eftersom du får fler fiskar på nya ståndplaster så kommer du snart att bli en duktig strömfiskare.

När man väl har lärt sig att läsa vattnet och hittar ståndplatserna så är Ogströmmen väldigt lättfiskat. det finns mängder med ståndplatser och gott om fisk i strömmen så vill du maximera ditt fiske är det oftast bättre att förflytta sig ofta än att stå och nöta. Hugger inte fisken inom några kast vid en tänkt ståndplats så vadar jag vidare till nästa ställe där fisken förhoppningsvis är mer aktiv.

Gädda

Flashflugan sveper i en vid båge genom bakvattnet och vidare ut i forsen. Utan förvarning röjs ytan när en av strömmens gäddor bestämmer sig för att hugga. Nästan metern från flugan inleder gäddan sitt utfall och efter ett aggressivt ythugg slukar gäddan flugan uppifrån och med ett rejält plask försvinner den i den snabba vitvattenforsen. Efter en stunds fight med fina rusningar och höga hopp landar jag en av strömmens riktigt fina busar. Känslan när man får fighta en muskulös forsgädda på ett flugspö i mellanklass är helt suverän och det är med stor tillfredställelse man spanar vidare efter nästa ståndplats.

Ingressen beskriver ett vanligt senario vid fiske efter strömgädda och Ogströmmen är en de strömmar i Sverige som har ett mycket vitalt bestånd av ström- och forsjagande gäddor. Det fina med gäddfiske i strömmande vatten är att gäddorna bygger mer muskler än sjö- och skärgårdsgäddor vilket gör att gäddor redan från två kilo och uppåt bjuder på mycket bra fighter. Att det finns gott om ståndplatser och ofiskade vatten där man slipper trängas gör strömgäddan till ett ypperligt byte för oss flugfiskare.

Ska man maximera fiskeglädjen i Ogströmmen bör man variera sin utrustning efter medelstorleken på fisken och i Ogströmmen ligger den på ett till fyra kilo med enstaka större fiskar på runt metern. Den storleken på gädda hanterar man med god framgång på spön i klass 6 eller 7. Har man inget större spö eller kanske bara en klass 5:a som man tänkt använda för harrfisket så fungerar den klassen bra till gäddfisket också bara man tänker på att man inte får belasta spöt allt för hårt om man får en riktigt stor gädda.

Tio tips för gäddfisket:


Tips ett:


Flugans utformning är viktig om man på ett enkelt sett vill kunna presentera sin fluga på mellanklasspö.
Bind gäddflugorna på en stark krok i runt storlek 3/0 och använd helst bara flash när ni bygger upp flugan. Flash har fördelen att det inte ger något direkt luftmotstånd och det suger inte heller åt sig vatten. Ögon, hjorthår med mera gör att flugan blir tungkastad på ett spö i mellanklass. Om du vill fiska djupt så använd en förtyngd polytafs istället för att förtynga flugan.

Tips två:


Använd alltid wiretafs eller fluorcarbon på 0,60mm eller mer närmast flugan. Gäddans tänder är sylvassa och det krävs en bra tafs om man vill vara säker på att landa sin fångst. En bra gäddwire är flertrådig med en tålig coating som skyddar wiretrådarna mot gäddans tänder. Tafsen måste även vara enkel att knyta och ska ha ett minimalt minne efter hårdare hugg. Sämre tafsmaterial blir snabbt slitna och får telefonsladdsminne vilket försämrar slitstyrkan och flugans gång.

Tips tre:


Förbered dina flugor med tafsar. När jag beger mig ut så har jag förberett mina flugor med tafsar så att jag snabbt kan byta fluga om det blir nödvändigt. Jag knyter en rapala ögleknut närmast flugan och en åtta-ögleknut i andra ändan. Tafsen blir totalt runt 30-40cm.  Därefter lindar jag ihop tafsen och sätter in flugan med tafs i asken. När det är dags för flugbyte byter jag enkelt flugan genom att ögla av den gamla flugan från öglan som jag knutit i ändan på min taperade tafs.

Tips fyra:


Anpassa tafslängden så du får harmoni i utrustningen. Jag använder flytlina och samma typ av fluglinor som jag har till harr och öringfiske men jag kortar av den taperade tafsen så att linan enkelt klarar att leverera de större gäddflugorna. En normal standardlängd på den taperade tafsen är en-två meter med en åtta-ögleknut i ändan. Det är perfekt att spara gamla taperade tafsar som blivit för korta för harr och öringfisket och återanvända dem vid gäddfiske. Tafsspetsen brukar bli runt 0,30-0,40mm vilket räcker till mer än väl om man får på större fisk. Tänk på att ett mellanklasspö inte klarar av att belastas till den nya tafsspetsens brottstyrka utan det är viktigt att men ger större fisk ett visst utrymme att bestämma om man inte vill riskera ett spöbrott.

Tips fem:
Sök lugnvatten. När det är varmt i vattnet är det inte ovanligt att man får gäddor i kraftigt strömsatta partier men för att gäddan ska trivas behöver den en viloplats utan ström där den kan vila upp sig när den inte är på jakt i strömmen. Lugnare bakvatten och småvikar i anslutning till strömmen är alltid bra ståndplatser.

Tips sex:
Dammar är alltid heta strömgäddplatser. Nedanför dammkonstruktioner kan man ofta ha mycket bra gäddfiske. Dammen stoppar upp vandrande fisk och gäddan hittar alltid bra ståndplatser med god födotillgång i anslutning till dammkonstruktioner. Forsinlopp och nackar i anslutning till sel och sjöar samt kortare forsträckor mellan sel är också heta platser.

Tips sju:
Fiska ytligt. Jag föredrar att fiska mina flugor i ytskiktet och max en metern under ytan. Flugan fiskas med fördel hem med långa och följsamma drag så flugan får en lätt jiggande gång. Fördelen med ytligt fiske är att man alltid ser huggen, antingen i form av ett plask eller en strömvirvel om gäddan väljer att bara markera ett hugg. Har man blicken fäst på flugan så ser man om någon fisk är i närheten av flugan även om den inte vill ta flugan vid första försöket. Det är inte ovanligt att tröga gäddor gör både två och tre mindre utfall innan de slutligen sväljer flugan.

Tips åtta:
Missa inte skymningstimmen. Gäddan är en tacksam fisk som oftast går att komma i kontakt med oavsett tidpunkt men skymningstimmen är enligt min erfarenhet hetaste tidpunkten om man vill komma i kontakt med de största gäddorna och få flest fisk.

Tips nio:
Använd gärna polaroidglasögon. Vissa gäddor tenderar att bara följa efter flugan de första kasten och om man har polaroidglasögon ökar chanserna för att man ska upptäcka fisk som är riktigt svårflörtade.

Tips tio:
I Ogströmmen leker bland annat löja och brax samt annan vitfisk i början av sommaren och tiden vitfisken går upp i strömmen är alltid en utmärkt tidpunkt för strömgäddfiske. Bästa tiden brukar vara juni – augusti. Så länge vattentemperaturen ligger över 10 grader brukar det gå bra att få kontakt i strömmen men jag tycker roligaste tiden är när temperaturen ligger runt 20 grader då gäddorna tenderar att söka sig till de starkt strömsatta partierna där syrehalten är högre än i selen. Är temperaturen under tio grader börjar gäddorna backa ur de strömsatta partierna och gå ner i sjöarna och de mer stillastående delarna av selen där det krävs mindre energiåtgång. Strömgäddan är en underbar sportfisk. Fisket är aktivt och explosivt och även inbitna torrflugfiskare lär sig snabbt att uppskatta fiskeformen.

 


Tenkara

I Japan har man utvecklat ett alternativ till traditionellt flugfiske med flugspö och rulle som innebär att man fiskar med extra långa spön med toppknuten lina. Man använder sig av ett långt teleskopiskt och superlätt flugspö med toppknuten flätad och taperad fluglina. Spöna är runt 360 centimeter långa och linan 10 fot samt att man har en tafsspets på 0,5-1 meter beroende på hur och var man vill fiska. Ogströmmen och biflödet Lyån är perfekt dimensionerade strömmar för Tenkarafiske.